La otitis otodèctica o sarna otodèctica està produïda per Otodectes cynotis, un àcar que trobem al conducte auditiu extern i és el responsable del 10% de les otitis en gossos i 50% de les otitis en gats. Es tracta d’una malaltia molt contagiosa entre les nostres mascotes, de fet, es pot transmetre de gos a gos, de gat a gat, de gos a gat i viceversa.
PREDISPOSICIÓ
Tot i que la sarna otodèctica pot afectar qualsevol gat i gos, hi estan predisposats aquells gossos amb problemes de ventilació a les orelles (com ara els que tenen les orelles caigudes, molt peludes o amb un conducte auditiu estret), així com animals que viuen en grans comunitats, per la facilitat de contagi.
QUINS SÓN ELS SÍMPTOMES?
La picor és a les orelles és el principal símptoma de la malaltia, pel que veurem la nostra mascota rascar i sacsejar les orelles enèrgicament. Apareix una secreció fosca, amb un aspecte semblant al marro del cafè, dins l’oïda. Algunes vegades, fins i tot notem mala olor només aixecant la orella.
Les infeccions bacterianes o per llevats, les ferides a la zona del cap i del coll, les lesions al timpà o el malestar general de l’animal, poden ser conseqüència de la malaltia.
DIAGNÒSTIC
Per confirmar la malaltia, el veterinari observa l’oïda de l’animal amb un otoscopi i pren una mostra de la secreció. Aquesta mostra serà analitzada al microscopi, on es confirmarà la presència del paràsit.
TRACTAMENT
Un bon tractament és aquell que inclou una bona higiene de les orelles i una pauta antiparasitària específica contra l’àcar, en forma de pipetes o amb productes d’ús tòpic.
El tractament i la durada del mateix dependrà de cada cas, si existeix alguna complicació secundària a la otitis, s’haurà de solucionar paral·lelament.
COM PREVENIR LA MALALTIA?
- Neteja les orelles de la teva mascota de forma periòdica.
- Neteja amb freqüència el seu llit o accessoris.
- Un bon estat general de salut, amb una bona pauta de vacunació, desparasitació i alimentació, mantindrà les seves defenses de la teva mascota.
- Si notes algun símptoma, porta la teva mascota al veterinari. Actuar ràpidament evitarà els problemes secundaris descrits.
COM NETEJAR LES ORELLES?
Pots fer-ho amb gasses i sèrum fisiològic o bé amb netejadors especials per gats i gossos. Després d’aplicar el producte netejador i abans de deixar anar la orella, fes un massatge suau a la base de la orella durant uns segons. Amb l’ajuda d’una gassa, retira les restes de brutícia que han quedat a la cara interna de la orella. En cap cas introdueixis el dit dins l’oïda ni utilitzis cotó o bastonets de cotó, ja que no només acumularies cerumen al seu interior sinó ue a més podries danyar el timpà.
Si tens qualsevol dubte o penses que el teu animal podria patir una otitis, consulta l’abans possible al teu veterinari