L'alimentació dels cadells és fonamental per un correcte desenvolupament. A més, els cadells són propensos a patir trastorns digestius com vòmits i diarrees, si la dieta que no és la correcta. Hem de tenir en consideració dos aspectes: el ritme de creixement i les etapes alimentàries dels cadells.
Et ritme de creixement dependrà del tamany i pes del gos adult:
Mini (fins els 10kg): fins els 10 mesos
Mitjà (de 11-25kg): fins els 12 mesos
Gran (de 26-45kg): fins els 15-18 mesos
Gegant (a partir de 45kg): fins els 18-24 mesos
Les etapes alimentàries dels cadells són:
- Lactància: fins la quarta setmana de vida.
- Deslletament: fins els dos mesos de vida
- Del deslletament a la fase adulta: duració segons el tamany del gos i ritme de creixement
LA LACTÀNCIA
Alimentarem amb llet maternitzada als cadells orfes, dèbils, de mares amb problemes de salut o en cas de les mares rebutgin els cadells. La llet maternitzada té una fórmula semblant a la llet materna, una excel·lent tolerància digestiva i aporta àcids grassos essencials per reforçar les defenses dels cadells.
EL DESLLETAMENT
A partir de les 3-4 setmanes de vida, la majoria de cadells comencen a interessar-se pels aliments sòlids. És important escollir bé aquest aliment i introduir-lo de forma gradual per evitar problemes digestius.
Si es tracta de menjar sec, hem de triturar-lo en aigua formant farinetes i a mesura que el cadell vagi creixent, espassar-la cada vegada més. Si utilitzem aliment humit, hem de servir-lo a temperatura ambient.
Escollirem l’aliment en funció de l’edat i el tamany del animal. Aquest aliment no només ha de ser de qualitat i de fàcil masticació sinó que a més, ha de tenir un elevat grau de palatabilitat.
Pesar al cadell periòdicament és imprescindible durant aquestes dues etapes, hem d’assegurar-nos que el guany de pes sigui el correcte.
ELS NOSTRES CONSELLS…
- Amb una dieta de qualitat, busquem afavorir la formació de l’esquelet, reforçar les defenses, assegurar una correcta salut digestiva i aportar un aliment ric en antioxidants i en energia. D’aquesta forma, no serà necessari suplementar amb complexes vitamínics, que en alguns casos, podrien arribar a ser perjudicials i perillosos per la salut de l’animal.
És important tenir una rutina d’alimentació, en l’espai i el temps.
L’animal ha de tenir un espai fixe on menjar, cal assegurar la neteja d’aquesta zona així com que mai li falti aigua neta i fresca. Ha de ser un lloc tranquil. En cas de tenir nens a casa, hem de mantenir-los allunyats del cadell per evitar que aquest mengi massa ràpid o protegeixi el menjar. Quan conviuen més d'un gos, cal donar-los de menjar alhora però en llocs separats, per evitar baralles i distraccions.
Evitarem donar sobres amb l’objectiu de controlar el pes, mantenir una bona salut dental i evitar la gana capritxosa.
Hem d’evitar donar menjar mentre nosaltres estem menjant. L’hora dels àpats així com l’aliment que donem, és bàsic per un correcte ensinistrament. Hem de respectar la jerarquia de la llar de manera que els amos han de menjar sempre abans que els animals.
Durant l’ensinistrament dels gossos, els premis també poden ser carícies o porcions del mateix aliment. Existeixen també croquetes pensades per la recompensa, com EDUC de Royal Canin, un suplement baix en calories, ric en vitamines i d’alta palatabilitat.
- Alguns dels aliments prohibits per ser tòxics o contraindicats són: carn crua, xocolata, cebes, alls, porros, calçots, raïm, panses, nous de macadàmia, fruites amb os, dolços, gominoles, xiclets,… No hem d’oferir ossos, ja que poden ennuegar-se o danyar el sistema digestiu. Consulta aquí els aliments prohibits per les mascotes.
- Hem d’evitar fer exercici immediatament després de l’àpat. Recomanem deixar passar un temps aproximat de 1 hora.
- El número d’àpats diaris pot veure’s afectat per altres factors però en general, es recomanen:
- 4-6 àpats sòlids durant el deslletament
- 4 àpats als 2-3 mesos
- 3 àpats als 4-6 mesos
- 2 àpats a partir dels 6 mesos
- La quantitat dependrà de l’aliment escollit. Hem de dividir la quantitat diària recomanada entre els àpats que donem. La quantitat de menjar dependrà de cada animal, de la seva edat, tamany, estat de salut i el grau d’energia necessari. El menjar sec té més densitat energètica que l’humit, en proporció, necessitarà menjar més quantitat d’humit per ingerir les mateixes calories.
- Sempre que realitzem un canvi d’aliment (fins i tot quan el gos és adult), ho farem de forma gradual durant 7-10 dies. Consulta aquí com fer la transició.
- Dietes casolanes vs dietes comercials: gràcies a les dietes comercials, cada vegada veiem menys problemes de carències nutricionals per falta de minerals o de vitamines tals com raquitisme (per dèficit de calci i vitamina D). A més, controlar la quantitat de menjar ingerit ens evita problemes de desenvolupament articular com la temuda displàsia de maluc. Tot i així, si s’opta pel menjar casolà, és imprescindible consultar un nutricionista veterinari per realitzar una correcta pauta d’alimentació amb els suplements necessaris en cada cas.
En cas de dubte, a la clínica veterinària Albet estarem encantats d'ajudar-te a la pauta d'alimentació del teu cadell.
Si vols saber com alimentar a un gos adult, consulta aquí.
Si vols saber com cuidar un cadell, consulta aquí.