Les ungles són un òrgan cutani format per queratina. En el seu interior, tenen terminacions nervioses i vasos sanguinis que permeten el seu creixement.
CAUSES DEL CREIXEMENT EXCESSIU DE LES UNGLES
-Desgast de les ungles: Els gossos que fan molt exercici i els gats que utilitzen el rascadors, gasten molt les ungles. Per contra, malalties com la obesitat i l’artrosi, que provoquen una pèrdua de mobilitat, comporten un baix desgast de l’ungla.
-Determinades patologies: Hi ha malalties com la Leishmaniosi, que provoquen un creixement excessiu de les ungles.
-Velocitat de creixement: Igual com passa amb les persones, la velocitat de creixement de l’ungla és molt diferent segons l’animal, independentment del desgast que tingui.
QUÈ PASSA SI NO TENIM CURA DE LES UNGLES DE LES NOSTRES MASCOTES
Quan les ungles creixen en excés poden:
-Clavar-se als coixinets i causar molèsties, dolor, ferides, coixeses,...
-Enganxar-se a la roba, ranures,... Si l’ungla s’arrenca causarà dolor, sagnat i ferides que solen requerir assistència veterinària.
-Causar un mal recolzament que pot provocar la deformitat permanent dels dits.
CONSELLS D’ALBET
-Als gats d’exterior, no els tallis les ungles. Els deixaries indefensos en cas de lluita, fugida o haver d’escalar.
-Els esperons estan en el cinquè dit, la majoria d’animals en tenen a les extremitats anteriors però també n’hi ha que en tenen a les posteriors. Com que els esperons no toquen a terra no es desgasten, pel que cal en tinguis especial cura.
-Controla les ungles a la teva mascota. Si fan soroll al caminar (toquen al terra), o s’enganxen a la roba per exemple, és el moment de tallar-les.
COM TALLAR LES UNGLES A LA TEVA MASCOTA?
Tallar les ungles de les nostres mascotes no és senzill. Per fer-ho, pots acudir a un centre veterinari o perruqueria d’animals. Si has decidit tallar tu mateix les ungles a la teva mascota, has de fer-ho amb molta cura.
-Els gossos poden tenir les ungles pigmentades o sense pigment (transparents). Sempre és més senzill tallar unes ungles no pigmentades ja que et permeten veure els límits del tall. Si talles més del compte, provocaràs una hemorràgia. En aquest cas, aplica pressió amb una gassa fins aturar-la. Si l’hemorràgia és molt abundant, acudeix al veterinari més proper per aplicar un tractament hemostàtic que pari el sagnat ràpidament. A la següent imatge es veu clarament fins on es podrien tallar les ungles sense causar dolor ni sangrat
Tingues en compte que, tot i que no és un procés dolorós, als animals no els agrada que els tallin les ungles. Assegura un ambient tranquil i relaxat.
-Subjecta la pota de l’animal amb fermesa perquè estigui més quiet i hi hagi menys risc de lesions.
-El tall d’ungles s’ha de fer de forma obliqua.
-NO tallis mai la part rosada de l’ungla, deixa sempre un marge de seguretat per no malmetre el teixit. Si les ungles són pigmentades i no veus aquesta part rosada, sigues molt previngut: Talla molt poc i fes-ho més sovint.
-Els gats tenen les ungles amagades en els plecs de la pell. Per tallar-los les ungles fes pressió sobre el coixinet per visualitzar-les. Talla només la part més afilada.
-Quan hagis acabat, premia’l amb una llaminadura, carícies, jocs,...
QUÈ NECESSITES PER TALLAR LES UNGLES A LA TEVA MASCOTA?
Utilitza eines específiques segons l’espècie i el tamany de l’animal.
- Talla ungles gran: Pot tallar qualsevol grossor, duresa i llargada.
- Talla ungles petit: Ideal per races mitjanes i petites de gossos i gats.
- Talla ungles gat o animal petit: Ideal per cadells i gats.
- Talla ungles guillotina: Per qualsevol tipus d’ungla excepte les que són tant llargues que donen tota la volta.
Des de la clínica veterinària ALBET, et recomanem les revisions periòdiques de les ungles i esperons per tal d’evitar els problemes esmentats. Si tens qualsevol dubte, te'l resoldrem encantats.