En primer lloc volem destacar que excepte als professionals de la cria d’animals i en gosses amb determinats problemes de comportament, des de la clínica veterinària Albet, recomanem esterilitzar la teva gossa, a fi d’evitar les molèsties del zel (sagnat vaginal, canvis de comportament i risc que la gossa s’escapi de casa), les gestacions indesitjades, la sobrepoblació i els abandonaments. Alhora, evitarem els embarassos psicològics (que en algunes situacions es poden complicar clínicament) i reduirem el risc de patir tumors de mama, infeccions de matriu i quists ovàrics.
Tot i així, si la teva gossa està prenyada, has de conèixer bé el procés per tal que la gestació, el part i la lactació es donin a terme sense problemes.
Per confirmar que la gossa està gestant, cal realitzar una ecografia passats 21 - 25 dies de la última munta (moment en el que les vesícules amniòtiques es fan visibles). L’ecografia també serà la tècnica utilitzada a l’hora de fer les revisions periòdiques per valorar la viabilitat, mesures dels cadells, l’estat de l’aparell genital de la mare i preveure la data aproximada del part.
A partir del dia 45, recomanem realitzar una radiografia abdominal per determinar quants fetus hi ha (la radiografia és molt més precisa que l’ecografia). No realitzem la radiografia abans del dia 45 ja que no s’han mineralitzat els ossos dels cadells. És molt important conèixer el nombre exacte de cadells per poder saber quan ha acabat el part.
Per confirmar una gestació, també existeixen tests hormonals, com ara el test de detecció de relaxina. Aquesta hormona es detecta a partir del dia 20 - 25 de gestació. Tot i ser un test molt fiable, no ens permet un diagnòstic precoç ni tampoc ens mostra l’estat dels fetus, així que només es realitza en situacions determinades.
El nombre de cadells depèn majoritàriament del tamany de la gossa. Les races toy, solen tenir cadellades petites, d’ 1 a 4 cadells, mentre que les races grans poden tenir cadellades de 8 a 10 cadells (en alguns casos fins i tot més).
La durada de la gestació, és d’uns 63 dies. Calcular la data exacta del part és molt complicat ja que si la gestació ha estat desitjada pels amos, el més probable és que s’hagin produït varies muntes en diferents dies, pel que no sabem el dia exacte del cobriment. Establim doncs, que el part es pot donar des dels 55 als 72 dies després de la primera munta, sent el més probable entre el dia 63 i 65.
La mare patirà una sèrie de canvis físics molt clars. Conforme els fetus es van fent grans, l’abdomen de la gossa va creixent. A partir dels 40 – 45 dies de gestació, podem fins i tot palpar-los. Algunes gosses, a partir del dia 40-45 poden tenir, de forma fisiològica, pèrdues per la vulva, d’un líquid mucós transparent. A partir del dia 30-35, també veurem un creixement del tamany de les mames.
A partir del dia 54, la gossa comença a produir llet i la vulva es torna edematosa (inflamada). A partir d’aquest moment caldria mesurar la temperatura rectal de la gossa. Hem de saber quina és la temperatura normal de la nostra gossa i així poder valorar quan comença a descendir. Unes 10 - 24 hores abans del part, la temperatura baixa fins a 37ºC (o fins i tot menys, en races petites), ja que la progesterona (hormona que s’encarrega de mantenir la gestació) és termogènica: Quan aquesta hormona disminueix (hores prèvies al part) també ho farà la temperatura corporal.
El comportament de la gossa durant aquests dies també canvia: prepara el niu, pot estar més intranquil·la o nerviosa i l’últim dia pot no volen menjar res.
En el moment del part, apareixen les contraccions (la gossa es pot alterar i començar a tremolar) i una descàrrega vaginal. Al principi es tracta d’un flux clar, seguit d’un fluid verd pàl·lid i al final, verd fosc. Això indica que la placenta s’ha desprès i els cadells no tardaran en sortir.
Durant la gestació és de vital importància l’alimentació que rebi la mare ja que a partir de l’últim terç de la gestació i la lactació, les seves necessitats energètiques augmentaran. Alhora, les gosses solen perdre la gana i tenir males digestions. A partir de la 6ª setmana de gestació, hem d’introduir progressivament a la seva dieta, un pinso especialment indicat per aquesta situació. A partir d’aquest moment, les necessitats energètiques augmenten en un 10% cada setmana.
Durant la lactància, les necessitats són màximes (entre dos i quatre vegades més grans) i les mares, moltes vegades, poden seguir amb la gana reduïda. Se sap que la tercera setmana de lactació, la demanda energètica de la mare és la mateixa que si aquesta corregués 60 km diaris!!!
Per contra, un canvi de l’alimentació abans d’hora, amb un pinso no adequat o una ració més gran del que toca, poden provocar l’augment de pes de la mare i això pot suposar problemes en el part.
Des de la clínica veterinària Albet, estem a la teva disposició per qualsevol dubte o imprevist que es puguin donar al llarg del procés de gestació de la teva mascota.