Si aneu a la platja amb el vostre pelut, heu de saber a quins perills està exposat ja que les meduses també els poden picar.
L’augment de la temperatura de l’aigua, la urbanització del litoral i la pesca d’espècies que s’alimenten de meduses, han provocat que la nostra costa n’estigui envaïa per plagues.
Les meduses tenen unes cèl·lules urticants (nematòcits). De fet, la paraula medusa prové del grec Knid (ortiga). Al entrar en contacte amb la pell, la medusa injecta el verí en 3 milisegons. L’efecte de la picada en l’animal dependrà del seu estat físic, la zona on ha picat, la superfície exposada, la quantitat de toxina injectada i l’espècie de medusa.
Les meduses solen picar-los en zones amb poc pèl com ara la trufa, cavitat oral, cara interna de les orelles, abdomen i a la zona inguinal. Els símptomes de picada són: dolor, picor, eritema, edema, aparició de protuberàncies a la pell (pàpules) i en casos més extrems, problemes respiratoris.
En cas de picada:
- Actua amb rapidesa, es tracta d’una urgència mèdica. Has de mantenir la calma i tranquil·litzar la teva mascota
- Intenta evitar que el teu gos es rasqui o llepi la zona. D’aquesta manera, evitaràs que el verí estengui
- Aplica gel durant 15 minuts per aconseguir un efecte analgèsic i calmar el dolor. Cal que l’emboliquis amb una tovallola o una bossa de plàstic per evitar el contacte directe del gel amb la pell.
- En cas que hi hagi restes de la medusa o dels seus tentacles, cal que els extreguis amb uns guants o unes pinces.
- Neteja bé amb aigua salada. En cap cas ho facis amb aigua dolça ja que afavoreix que els nematocists alliberin la toxina
- Amb compte de no fregar la pell, raspa la zona afectada. Et pots ajudar amb una tarja de crèdit
- Empapar la zona amb vinagre (àcid acètic 5-10%) podria servir per inactivar la descàrrega de toxina per part del nematocist
- Asseca la pell i aplica pomada analgèsica amb còrtics per tal d’alleugerar la reacció al·lèrgica.
En cas de dubte, truca’ns al 938860577