Des d’Albet, us volem parlar de la Leucèmia i la Immunodeficiència felina, dues malalties infeccioses molt comuns entre la comunitat felina i que en alguns casos, passen desapercebudes quan el gat no mostra cap símptoma.
Els virus de la leucèmia i de la immunodeficiència felina són dos retrovirus que afecten el sistema immunitari, fent que els gats siguin més sensibles a patir altres malalties. Els dos virus són contagiosos i es transmeten de gat a gat, però no afecten als gossos ni als humans. És important controlar les malalties a l'hora d'introduir un nou gat a casa per evitar el contagi entre ells.
Un gat infectat pot contagiar la malaltia a altres gats abans que ell mateix desenvolupi símptomes clínics.
Virus de la leucèmia felina (FeLV)
La Leucèmia Felina és una malaltia contagiosa que es transmet per contacte directe, majoritàriament a través de la saliva, entre animals que comparteixen els plats o gats que practiquen el grooming (netejar-se mútuament).
El virus provoca principalment afeccions a la medul·la òssia (anèmies i leucèmies) i certs tumors com el limfoma. Els gats pateixen malestar general, pèrdua de pes i febre. Aquesta malaltia pot acabar amb la vida de l’animal.
Virus de la immunodeficiència felina (FIV)
La Immunodeficiència felina és coneix també com a SIDA felí. Produeix un estat d’immunosupressió greu, sent animals molt susceptibles a infeccions secundàries. Així, un simple refredat podria ser mortal.
Els gats que la pateixen, també tenen més probabilitats de desenvolupar tumors.
La principal via de transmissió és a través de la saliva del gat infectat amb la sang d'un altre gat (per lesions tipus mossegada).
Diagnòstic
Existeixen diferents mètodes per diagnosticar les malalties, però el més habitual a la clínica és un test sanguini.
Tractament
Actualment no existeix tractament per curar aquestes malalties, només podem actuar intentant controlar els símptomes amb tractaments pal·liatius. Per aquest motiu, és especialment important la prevenció de les infeccions.
Prevenció
En el cas de la leucèmia felina, existeix una vacuna. És molt important vacunar els gats que surten a l'exterior i poden estar en contacte amb altres gats de carrer.
Per la immunodeficiència, no hi ha vacuna. La manera de reduir el contagi és castrar els mascles per evitar les baralles amb els altres gats del carrer.
Hem d’impedir que el gat estigui amb contacte amb gats que dubtem del seu estat sanitari, allunyant-lo de possibles fonts d’infecció.
RECORDEU:
Abans de vacunar contra la leucèmia felina, cal saber si el gat és positiu o negatiu. Només el podrem vacunar si el resultat del test sanguini és negatiu.
És important fer revisions periòdiques dels animals positius per detectar i tractar les malalties secundàries.
Des d’Albet et recomanem realitzar una bona prevenció per evitar aquestes malalties. Si el teu gat ja les pateix, assegura-li una bona alimentació i una bona qualitat de vida, amb unes condicions sense estrès i confortables.